PREPELITA
Prepelița (Coturnix coturnix) este o pasăre ca. de mărimea unui sturz, fiind cele mai mici și singura specie din ordinul „Galliformes” care sunt păsări migratoare în România. Ele sunt răspândite Europa Centrală, fiind păsări sperioase care se pot vedea ca și potârnichile destul rar, efectivul lor a scăzut considerabil în ultimii anii, cauza fiind vânarea lor excesivă și reducerea habitatului printr-o agricultură extensivă. Mod de viață, morfologie Prepelița trăiește în general în ținuturile cultivate din regiunile de deal și de câmpie. Coloritul corpului este brun-cafeniu cu striuri longitudinale de culoare deschisă și întunecată. Masculul are sub bărbie o pată de culoare cafenie închisă. Prepelița crește de regulă două generații de pui într-un an, cuibul este o gropiță în sol căptușită de femelă și ascunsă în ierburi care sunt aplecate de pasăre în boltă deasupra cuibului. Femela depune între lunile mai și august cca. 8 - 15 ouă de culoare gălbuie punctate cu brun pe care le clocește femela singură. Puii eclozează la 18 - 19 zile. Toamna păsările migrează spre sud în Africa de Nord, Africa Centrală și Asia de Sud Vest unde iernează. Unele specii din Scandinavia iernează în regiunile din Europa de Sud.
Cercetatorii britanici spun că ouăle ar trebui să fie declarate un super-alimente, ca aceastea au un impact benefic asupra sănătăţii noastre şi chiar ajută la combaterea obezităţii. Potrivit nutritionistilor oul ca produs alimentar este una dintre cele mai bogate alimente în ingredientele esenţiale şi noi toţi ar trebui să consume cel puţin unul pe zi. Revista Nutrition and Food Science a publicat un articol în care cercetătorii subliniază rolul important al oului în protejarea sănătăţii generale, precum şi pierderea şi menţinerea greutăţii corporale. Dr. Carrie Ruxton, liderul de studiu, a analizat datele de la nu mai puţin de 71 studii anterioare cu colegii ei. Cercetarea s-a axat pe continutul nutritional al oualelor si rolul lor in dieta umana. S-a dovedit că ouăle sunt sărace în calorii, dar sunt bogate în proteine şi pline de substante nutritive esentiale importante pentru sănătate, cum ar fi vitamina D si B12, seleniu şi colină. Ouăle sunt bogate in antioxidanti Investigaţiile au confirmat de asemenea că fata de alte alimente care conţin proteine ouale contin cele mai bogate şi varietate amestecuri de aminoacizi, care sunt indispensabili pentru creşterea şi dezvoltarea sănătoasă a copiilor, adolescenţi şi tinerilor. Ouăle sunt bogate în vitamina D Cercetarea arată că copii, adolescenţii şi vârstnicii, precum şi consumatorii de carne şi persoanele care nu beau lapte ar obţine cel mai mare beneficiu de la consumul de ouă. Una dintre cele mai importante descoperiri ale studiului a fost aceea ca ouale sunt o sursa foarte importanta de vitamina D, iar consumul lor poate creşte în mod semnificativ aportul zilnic de aceasta vitamina foarte important. Un ou conţine mai mult de 20 la sută din aportul zilnic recomandat, deci daca mananci doua oua pe zi esti jumătate acoperit. Nivelurile scăzute de vitamina D sunt legate de multe boli: inclusiv osteoporoza, boli de inima, scleroza multipla, şi anumite maladii imunitare şi chiar tulburări mintale. Dacă este un Ou, trebuie să fie un Ou de Prepeliţă Ouăle de prepeliţă s-au dovedit a fi o sursă foarte valoroasă de vitamine A, B1, B2, B6, B12 şi vitamina D, fier, magneziu, zinc, cupru, fosfor şi alti micro-nutrienti esentiali, minerale şi aminoacizi, motiv pentru care sunt recomandate pentru consum regulat. Pentru a mânca ouă d1e prepeliţă, ca parte a unei alimentaţii sănătoase, se recomandă să fie consumate crude. O mulţime de oameni nu agreaza ideea, dar pentru a face gustul mai plăcută le puteţi amesteca în suc de portocale sau de roşii. În scopul de a întări sistemul imunitar şi de a îmbunătăţi calitatea sângelui este recomandată o cura de 60 de ouă. Iniţial 3, apoi 5 oua pe zi ar trebui să fie consumate. Evident, nimeni nu sugerează că ouăle de prepeliţă sunt un medicament-minune si va vindeca boli grave, precum cancerul sau ceva similar, dar efectul lor pozitiv asupra organismului uman a fost dovedit. Ouăle de prepeliţă sunt considerate a fi una dintre cele mai cunoscute produse de tratament naturist. Practicantii medicinei chinezesti au folosit ouă de prepeliţă ca tratament pentru sute de ani, cu rezultate strălucite. Cum ouale de prepelita devin un produs din ce in ce mai usor de procurat in magazine, din ce in ce mai multi oameni incep sa se arate interesati în utilizarea lor ca un medicament natural activ în locul produselor chimice cu multe efecte secundare. Experţii în metodele de tratament natural susţin că ouăle de prepeliţă au efecte pozitive asupra persoanelor cu probleme de stres, hipertensiune arterială, tulburări digestive, ulcer gastric, probleme cu ficatul, tensiunii arteriale şi control lipidelor, migrene, astm, anemie, diverse tipuri de alergii, eczeme, probleme cu inima ,boli respiratorii, depresie, boli de panica si anxietate. Ouăle de prepeliţă, de asemenea, sunt cunoscute pentru stimularea creşterii, creşterea apetitului sexual, stimuleaza functiile creierului care îmbunătăţesc coeficientul de inteligenţă si în general întineresc corpul. Practicantii tratamentelor naturiste recomanda folosirea oualelor de prepelita ca tratament sau componenta a tratamentului in functie de boala sau starea de sanatate, dupa cum urmeaza: Pentru copii: Consumul de oua de prepelita este recomandat copiilor atat gatite cat si crude, pentru echilibrul dezvoltarii lor fizice cat si psihice. Ouale de prepelita ajuta la imbunatatirea coeficientului de inteligenta. - stimularea creşterii şi îmbunătăţirea metabolismului 100 oua - imbunatatirea dezvoltarii nervilor si a sistemului nervos central 120 oua Pentru varstnici: Ouale de prepelita au foarte bune efecte de regenerare asupra organismului, de aceea sunt recomandate pentru persoanele in varsta. Pot ameliora si/sau vindeca multe boli specifice batranetii, carente sau exces de nutrienti in organism. - ouale de prepelita ajuta la imbunatatirea starii de sanatate si aduc echilibru in organism, combat procesele de degradare si intineresc corpul 240 oua - revitalizeaza memoria si protejeaza celulele nervoase 120 oua - imbunatatesc potenta sexuala 120 oua - intaresc/revitalizeaza organele slabite de munca fizica si de stres 240 oua - fortifica organismul 240 oua Tratamentul alergiilor: - astm 240 oua - erupţii cutanate 120 oua - eczemă conjunctivită 120 oua - rinita alergica 240 oua Tratament pentru tulburarile tractului gastro-intestinal: - ulcer gastric 240 oua - tulburari digestive 120 oua - exces al secretiilor digestive 120 oua Tratament pentru boli ale ficatului: - imbunatatirea functiilor organelor 240 oua Tratament pentru boli renale: - imbunatatirea functiilor organelor 240 oua Tratament pentru boli de inima: - imbunătăţeşte funcţionarea inimii, în cazul sclerozei coronariene 240 oua Tratament pentru boli de circulatie: - anemie 240 oua - hipertensiune arteriala 240 oua Tratament pentru boli metabolice: - guta 240 oua - obezitate 240 oua - diabet 240 oua Tratament pentru boli de nervi: - stari de nervozitate 240 oua Beneficii ale consumului de oua de prepelita pe parcursul sarcinii si alaptatului: - consumul de oua de prepelita fortifica corpul femeii in timpul perioadelor pre şi post natale, cât şi după operaţii şi radioterapie. De asemenea, are efecte benefice asupra fătului (echilibrului fizic şi mental), precum şi pentru mama după naştere (reabilitare fizică şi de întinerire a celulelor). Ouăle de prepeliţă, de asemenea, contribuie la îmbunătăţirea calităţii laptelui matern. HIV, SIDA: - consumul de oua de prepelita de catre bolnavii de HIV, SIDA imbunatateste CD4 240 oua
|